Veseli bomo vaših vprašanj in predlogov na:

 Ljubljana 01 / 810 90 32, 040 591 170
 Ravne na Kor. 02 / 82 15 001
 info@naturna.si

Kontakt

  • omogoča popolno prilagodljivost vašemu telesu. Latexova jedra so namreč dodatno oblikovana, nekatera imajo tudi več različno trdih predelov, ki se pod telesnimi obremenitvami različno podajajo.
  • na voljo so različne trdote jeder, prilagojene različnim telesnim težam in višinam.
  • omogoča izbiro ležišča primerno vašim spalnim navadam- spancu na hrbtu, boku, na trdem ali mehkem ležišču.

Naši svetovalci vam bodo pomagali, da boste izbrali ležišče, primerno vaši konstituciji (telesna teža, višina) ter legi spanja.

Latex ležišča so v primerjavi z vzmetnicami bolj zračna in se točkovno prilagajajo. Klasične vzmetnice se podajajo v loku, okrog vzmeti je zrak, ki ga mora telo najprej segreti, kar pomeni izgubo energije in zato počitek ni optimalen. V notranjosti vzmetnice se zadržuje vlaga in po nekaj letih se nabere umazanija, kar je idealno za razvoj pršic. Na nekatere ljudi imajo kovinske vzmeti tudi negativen vpliv.

Ležišča iz hladno penjene pene so po lastnostih precej podobna latexovim, so pa zaradi svoje umetne strukture manj zračna in manj točkovno prilagodljiva. Pomembna razlika je tudi osnovni material, latex ima naravno, pena pa sintetično osnovo.

Zaradi lažjega obračanja priporočamo ležišče v dveh kosih. Med dvema latex ležiščema tudi ni luknje oziroma je zelo majhen razmik, ki običajno ni moteč.

Priporočamo, da se ga obrne enkrat mesečno.  S tem podaljšujemo življenjsko dobo, ker gre za naravni material se obremenjeni deli regenerirajo.

Golo latexovo jedro je prijetno toplo na otip vendar zelo zračno, ob vsakem pritisku jedro »zadiha«. Je pa občutek pri ležanju nekoliko drugačen, kot pri vzmetnicah, saj pri latexu jedra ni potrebno segrevati s telesom. Prav tako latex ležišče telo bolj ''objame''. Temperatura latex ležišča se na vašo telesno temperaturo uravna v približno 2 minutah, pri vzmetnici traja to približno 5 x dlje. Paziti moramo tudi pri prevleki ležišča, saj lahko še tako zračno jedro s sintetično prevleko postane vroče in zavira pretok zraka. Zato je pomembno, da poskrbite za zračnost pri sami izbiri jedra in tudi vrhnji prevleki, ki naj bo iz 100% bombaža. V nasprotnem primeru so lahko zaradi pomanjkanja pretoka zraka kljub njihovi zračnosti tudi latex ležišča vroča.

Latex ležišča so zelo priporočljiva tudi za otroke, še posebej v dandašnjem času, v katerem že vsak 3 otrok trpi za alergijo na prah in pršice. Potrebno je le izbrati ustrezno trdoto in pravilno konfiguracijo ležišča glede na otrokovo konstitucijo.

Prav vsako ležišče, tudi iz latexa potrebuje letveno dno. Skozi ležišče namreč pronica vlaga, ki hlapi skozi letveno dno v ozračje. Zelo pomembna je tudi dodatna prilagodljivost, saj se vse obremenitve prenašajo na letvice, ki se prilagajajo. S tem se podaljšuje življenjska doba ležišča. Cenena letvena dna niso primerna, ker ne zagotavljajo dovolj podpore. Pri dolžini letvenega dna 200 cm mora biti vsaj 28 letvic, saj le tako kakovostno ležišče optimalno funkcionira.

Ni priporočljivo, saj ležišče ne more »dihati« in s tem latexu onemogočimo ventilacijo, kar je njegova neprecenljiva lastnost. Priporočamo uporabo mehkih in prijetnih bombažnih pralnih pododej in nadvložkov, ki se z lahkoto snamejo in operejo.

Lahko jo ima, ni pa nujno. Omenimo naj nekaj od najpogostejših razlogov, zakaj se naj ne bi odločili za pralno verzijo.

Če je pralna prevleka iz 100% bombaža jo v običajnem pralnem stroju ne moramo prati ker je prevelika. Prav tako je ni priporočljivo sušiti v sušilnem stroju zaradi krčenja, zato se čas sušenja zelo podaljša.

Naj navedemo le nekaj slabosti pralnih prevlek iz drugih materialov: prevleke iz poliestra (ali samo polnilo iz tega materiala) zavirajo zračnost ležišča za približno 30% v primerjavi z bombažem; skoraj v vseh primerih prevleke, ki ne prepuščajo vlage, so prevlečene z apreturami proti pršicam, se lahko perejo in sušijo na 60 stopinj-  vsebujejo formaldehid, ki je dokazano rakotvorna snov. Prevleke proti pršicam pa celo neke vrste insekticidov, ki so posebej namenjeni za ubijanje pršic in insektov. Te tkanine so zagotovo škodljive tudi za naše zdravje. Priporočamo uporabo pralnih pododej in nadvložkov, ki so tudi enostavni za nameščanje. Montaža prevleke na ležišče je zahtevno opravilo, še posebej pri dvojnih dimenzijah.

Če želijo doseči trdnost ležišča mora biti vzmet dovolj navita in iz ustrezno debele žice. Na dnu in vrhu vgrajujejo kokos, da ne pride do preboja žice. Osnovna debelina latex ležišč se začne pri 10 cm, kar že zadostuje, da jedro prestane zahtevna testiranja in pridobi zahtevne certifikate. Naslednji vzrok je, da ta ležišča ne potrebujejo dodatne višine zaradi posedanja materiala, saj različne trdote že v osnovi omogočajo izbiro glede na telesno konstitucijo oziroma predvsem težo posameznika.

Nikakor, otroška konstitucija je povsem drugačna, kot pri odraslem človeku, zato potrebuje povsem drugačen vzglavnik.

Tudi pri odraslih ne posplošujemo, osredotočimo se na posameznika, na njegovo konstitucijo in spalne navade.

Zelo redko. Lahko smo alergični, ampak samo v primeru, da imamo direkten stik z neopranim latexom. Ker je latex  antibakterijski, antistatičen material, ki se ne drobi in ne privablja prahu, naša ležišča ne povzročajo alergij. Za pršice je latex med vsemi ležišči izrazito negostoljuben. Sicer je pa test zelo enostaven, če vam žvečenje žvečilnega gumija povzroča alergijo obstaja velika verjetnost, da ste alergični tudi na latex.

LJUBLJANA - Zelena trgovina BTC

Hala A klet

Ameriška 13
tel: 01/ 810 90 32
tel.: 040 591 170

pon - sob od 10.00- 18.00
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

RAVNE NA KOROŠKEM - PE Naturna

Partizanska 4, 2390 Ravne na Kor.
tel. 02/82 15 001
Ogled možen po predhodnem dogovoru.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

IN DEKOR d.o.o.

Šentilj pod Turjakom 38, 2382 Mislinja
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  1. Ljubljana
  2. Ravne na Koroškem

Kontakt


LJUBLJANA

Šmartinska cesta 152
tel: 01/ 810 90 32
tel.: 040 591 170


MARIBOR

Tržaška Cesta 67A, 2000 Maribor
tel. 02/320 50 86


RAVNE NA KOR.

Partizanska 4, 2390 Ravne na Kor.
tel. 02/82 15 001